duminică, 13 decembrie 2009

Marcel Nicolae este un profesor de nota zece


Focşani
Profesorul Marcel Nicolae este la catedră de 44 de aniÎndrăgostit de meseria sa, predă istoria de peste patruzeci de ani, iar clasa este locul unde merge cu cea mai mare plăcere.

Profesorul Marcel Nicolae şi-a început activitatea didactică în anul 1965 când, abia ieşit după băncile facultăţii, predă istoria la Liceul Teoretic din Bereşti, judeţul Galaţi.

taguriprofesorMarcel NicolaeistorieportretFocşaniNicoleta ChelaruTrei ani mai târziu este inclus în corpul profesoral de la Colegiul „Alexandru Ioan - Cuza" din Focşani, unde a şi rămas vreme de patru decenii.

Şi-a practicat meseria cu multă pasiune, punând în prim plan respectul faţă de elevi şi plăcerea de a fi la catedră.

„Întotdeauna am lucrat cu pasiune. Toţi elevii mei care au avut nevoie de istorie la examenele de admitere au beneficiat de cunoştinţe solide. Pot spune că la reuşita lor am contribuit şi eu foarte mult", spune profesorul.

Nicolae Marcel îmbină cu talent seriozitatea şi glumiţele de bun gust, astfel încât lecţiile devin atractive şi uşor de reţinut.

Deşi uneori este ironic şi nu ezită să-i „taxeze" pe elevii mai puţin pregătiţi, profesorul este extrem de îndrăgit tocmai datorită felului său de a fi: simpatic, plin de viaţă şi pus pe şotii.

Adoră să folosească apelative pentru a-şi numi elevii care la orele de istorie devin „Smărăndiţa", „Petrică" sau „Gigel".

Profesorul Nicolae a primit permanent calificativul „Foarte Bine" de-a lungul întregii sale activităţi, dar şi numeroase gradaţii de merit.

De asemenea, a acordat o atenţie deosebită pregătirii elevilor pentru olimpiadele şcolare, iar cei mai mulţi dintre aceştia au obţinut rezultate extraordinare.

„În 1980, când faza naţională s-a desfăşurat la Liceul Cuza, patru elevi pregătiţi de mine s-au clasat pe primele trei poziţii, rezultat ce a clasat judeţul Vrancea pe primul loc pe ţară. De asemenea, în 1996 o elevă de-ale mele a obţinut premiul întâi absolut la Olimpiada Naţională, lucru rar întâlnit la acest nivel", spune cu bucurie profesorul.

A fost numit „ofiţer"

Pentru abnegaţia şi devotamentul puse în slujba învăţământului românesc şi pentru contribuţia deosebită la promovarea cercetării ştiinţifice profesorul vrâncean a obţinut ordinul „Meritul pentru învăţământ" în grad de ofiţer.

Savant în domeniul istoriei, păstrează cu sfinţenie o scrisoare de pe frontul de la Mărăşeşti scrisă de un soldat pe o carte poştală din coajă de copac. Totodată, are o colecţie impresionantă de monede din perioada stăpânirii romane.

Pe lângă satisfacţiile oferite de meseria pe care o practică şi acum cu acelaşi devotament, profesorul este foarte mândru de fiul său, Ciprian Alexandru, care este vicepreşedinte la o bancă din Londra, secţia comerţ.

Întrebări şi răspunsuri

1. Care este reţeta succesului la catedră?

Reţeta succesului este pasiunea, respectul faţă de elevi şi faţă de meserie. Dacă vrei să fii respectat trebuie să respecţi elevul. În clasă sunt cel mai fericit, iar bucuria este de nedescris atunci când mă întâlnesc cu foste generaţii de elevi şi văd că cei mai mulţi dintre ei o duc bine şi s-au realizat.

2. Aveţi vreo poreclă în liceu?

Da, mi se spune „Belfu". Dacă un profesor nu este poreclit de către elevi, nu prezintă nicio importanţă pentru aceştia. Porecla vine din faptul că am îmbinat severitatea cu respectul cerut din partea elevilor.

Ce-i place

Îmi place foarte mult engleza. Mi-am creat o pasiune din aprofundarea acestei limbi. Am o plăcere deosebită să grădinăresc, să mă ocup de via, pomii şi florile din preajma casei de la ţară. Este o modalitate plăcută de a mă relaxa.

Ce nu-i place

Nu-mi place că revenirea României în rândul democraţiilor europene după 1990, revenirea la un nivel de trai european, a fost întârziată de oamenii politici care au pus pe prim plan interesul personal şi nu dragostea şi respectul faţă de poporul român şi faţă de ţara lor.

Un comentariu:

andrei spunea...

intr-adevar, un profesor de nota 10!Ar fi bine sa mai scoatem la iveala astfel de oameni, daca-i cunoastem. Sunt adevaratele valori ale neamului!