joi, 26 februarie 2009

...daca esti batran, stai acasa!

Dascalii ar putea sa nu mai beneficieze de cei 100 de euro pe care ii primeau anual pentru achizitionarea materialelor didactice, daca au peste 35 de ani. Desi incepand din septembrie 2007 cadrele didactice de toate varstele au primit sumele prevazute pentru cumpararea de carti si programe educationale, Guvernul s-a razgandit.

El ar putea decide pana joi daca acest proiect de ordonanta de urgenta care prevede anularea acestui drept va fi adoptat sau nu, dupa cum informeaza NewsIn.

"Este o decizie complet anapoda. [...] Profesorii de peste 35 de ani trebuie si ei sa se documenteze si sa fie la curent cu cele mai recente politici educationale", precizeaza Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Acesta subliniaza faptul ca nu exista diferente salariale notabile intre profesorii debutanti si cei cu experienta, si ca ambele categorii ar trebui sa beneficieze de banii de carti.

In nota de fundamentare a Ordonantei se precizeaza faptul ca prevederile urmeaza sa fie discutate in cadrul Comisiilor pentru dialog social constituite la nivelul fiecarui minister, iar "eventualele concluzii si propuneri" vor fi trimise Ministerului Muncii in termen de cinci zile. Acolo vor fi avute in vedere la finalizarea actului normativ.

Nu doar profesorii, ci si editurile de carte scolara ar fi afectate. Luand in considerare faptul ca subventia pentru carti este necesara dezvoltarii pietei de specialitate, Claudiu Istrate, presedintele executiv al Uniunii Editorilor din Romania, nu impartaseste aceeasi parere cu reprezentantii Guvernului.

" Pe de o parte nu inteleg de ce profesorii de peste 35 de ani nu ar avea voie sa se pregateasca si sa se informeze, pe de alta parte nu stiu cum isi inchipuie Guvernul
ca vom mai scoate carti noi in domeniul educational, daca noi nu le vindem nici pe cele din librarii si depozite", adauga acesta.

Numarul profesorilor cu varste sub 35 de ani reprezinta jumatate din totalul de
105.000 de cadre didactice.

2 comentarii:

Ovidiu spunea...

Consider stirea un zvon "gresit" (discriminarea ar fi prea mare-pot fi dati in judecata prea usor).
NICI un profesor NU va mai primi suta de euro.

Flore... spunea...

in unele judete s-au facut deja aprobarile.asteapta doar sa li se dea banii.din cate am auzit nu s-a facut pe diferente de varste.