vineri, 20 februarie 2009

10 motive pentru care sistemul de invatamant nu e bun

Sper ca autorul nu se va supara, dar unele adevaruri trebuie spuse de cat mai multa lume. Asa ca...


Mihai Bendeac


1. Pentru ca nu ne lasa in 12 ani de scoala sa ne uitam la harta!
Hai recunoasteti ca ati trait vreme indelungata inoculati cu ideea ca "suntem o tara mica,saraca".
Eu m-am uitat la harta! Fratilor! Suntem mai mari decat Ungaria, Olanda , Bulgaria ,Cehia!

2. Pentru ca balada noastra nationala este despre doi ciobani care vor sa omoare al treilea cioban ca are oi mai multe mandre si cornute. Pe cioban il anunta o mioara ca astia vor sa-l omoare si el se apuca sa dea directive despre cum sa fie inmormantat: cu fluierase la cap.

3.Pentru ca la scoala inca mai cautam metafore, alegorii, influente shopenhauriene etc in "Somnoroase pasarele" fara sa-si asume nimeni de atata amar de vreme sa apara in fata oamenilor si sa urle : "E o
poezioara pentru copii,idiotilor!"

4. Pentru ca in Scrisoarea a treia este surprinsa esenta conducatorilor acestei tari: "Eu imi apar saracia si nevoile si neamul". Deci nu incerc sa le rezolv! LE APAR!

5.Pentru ca,desi am fost la uman si n-am avut mari tangente cu matematica,nimeni nu mi-a explicat care-i treaba cu axioma si teorema. Axioma e o teorema care nu trebuie demonstrata pentru ca e de la sine inteles ca adevarata. Dar daca eu demonstrez teoria lui Pitagora de exemplu, nu o transform
in axioma? Deci aia din generatia urmatoarea nu mai trebuie s-o demonstreze!

6. Pentru ca la romana elevii citesc comentarii in loc de carti.

7. Pentru ca scoala te invata sa urasti poezia.Nimeni nu citeste o poezie in scoala. Poezia e desfacuta ca o ecuatie de gradul trei din care se extrag figuri de stil, epitete, metafore, hiperbole...
Bai, dobitocilor! Poezia inseamna altceva pentru fiecare dintre noi! Poezia se trece prin suflet nu prin matematica!

8. Pentru ca elevii isi iau scutiri de la sport si ajung la 30 de ani niste relicve dizgratioase iar fetelor le curg suncile pe langa pantaloni.

9.Pentru ca la istorie sau geografie te invata niste date pe care le uiti a doua zi dupa teza. ISTORIA E O POVESTE!!!!!!!! Cea mai fascinanta poveste!!! Are crime,intriga politista, dragoste, aventuri, politica, razboi, cancan etc Iar geografia nu o poti invata decat de pe National Geographic.

10. Pentru ca TOATA LUMEA studiaza gramatica limbii latine desi nu stapanesc nici gramatica limbii romane.

6 comentarii:

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

Pot sa inramez chestia asta sa i-o fac cadou doamnei Ecaterina Andronescu si altor diriguitori din Ministerul Invatamintului?
Postare de postare, bravo! :)))

Viorel Iraşcu spunea...

Sunt de acord cu tine pina la penultimul punct , minus istoria , pe care o iubesc la fel de mult ca geografia .Ce este asta cu National Geografic ?Chiar n-am inteles . Iti mai dau o sansa . Profu'

admin spunea...

multumesc pentru sansa, desi nu cred ca am inteles prea bine la ce te referi. Cat despre motivele pentru care sistemul de invatamant, desi sunt enumerate numai 10 (fie ca-ti place, fie ca nu...), ele sunt mult mai multe. Mai vorbim !

admin spunea...

revenire la comentariul anterior: "Cat despre motivele pentru care sistemul de invatamant nu e bun"

Ovidiu spunea...

Nu sunt de acord, printre altele, cu punctul 6 ("Pentru ca la romana elevii citesc comentarii in loc de carti").

Imi placea limba romana si sa citesc si sa interpretez romanele.
Dar abia la facultate, dupa cativa ani, cand mi-am largit si mai mult orizontul am inteles ca pot emite judecati de valoare asupra unor opere literare. La 17-18 ani acest lucru NU este posibil, decat daca esti cu adevarat un fenomen.

Oleg Burcă spunea...

da, sistemul de învățămînt este unul foarte rău, dar argumentele prezentate aici sînt pur și simplu idioate...
bănuiesc că autorul este în clasa a 8-a :)