duminică, 11 octombrie 2009

Prietenii sau parintii?



Ce si-ar dori parintii sa auda:
Am gasit in parintii mei cei mai buni prieteni.


In adolescenta, copilul isi cere dreptul la intimitate, la spatiul personal si nu de putine ori refuza sa discute cu tine anumite subiecte. De aceea, este posibil sa ai uneori impresia ca nu mai are nevoie de tine sau ca relatia dintre voi s-a schimbat. Acest lucru te poate face sa adopti atitudini sau comportamente care nu au cele mai fericite urmari.



Cuvantul cheie pentru a face fata situatiei este increderea. Incearca sa il indrumi pe fiul sau fiica ta spre cele mai bune alegeri, fara a le impune deciziile tale. Este important sa le fii alaturi indiferent de hotararile luate.


De ce sunt importanti prietenii pentru un adolescent?
Iata cateva motive semnificative:

* Au interese, preocupari, probleme si valori comune.

* Trec prin aceleasi tipuri de schimbari.

* Acceptarea sociala are un rol cheie in castigarea independentei si in pastrarea stimei de sine la un nivel ridicat.

Astfel, un numar mare de prieteni nu trebuie sa te ingrijoreze. Dimpotriva, inseamna ca ai crescut un copil independent, care stie sa socializeze si sa se adapteze.
Asadar, este normal ca prietenii copilului tau adolescent sa ii ocupe o mare parte a timpului, insa acest lucru nu inseamna ca s-a indepartat de tine.

Adolescentii au tendinta sa se apropie mai mult de prietenii lor, in detrimentul relatiei cu parintii, in urmatoarele situatii:

* cand parintele este foarte autoritar si nu reuseste sa comunice si sa se apropie de copilul sau;

* parintele este posesiv;

* atunci cand adolescentul nu are dreptul de a lua propriile sale decizii;

* pedeapsa este prea aspra;

* parintele nu pastreaza secretele incredintate, etc.

2 comentarii:

Elisabeta spunea...

Citind postarea, m-am gandit la cateva reguli pentru parinti,dar si pentru adolescenti. O regula a parintelui a fi aceea de da sfaturi dar si exemple de comportare,iar cea a adolescentului de a respecta aprecierile si evaluarile parintilor chiar daca sunt demodate. Si sunt de acord ca increderea este cuvantul cheie in relatia parinte-adolescent.

maura spunea...

m-ar bucura daca asociatia dvs ar publica niste studii, rezultatele unor chestionare... sa stim cum e cu educatia de calitate. va salut!