sâmbătă, 6 decembrie 2008

Eveniment


Maria Agapi, Eugenia Driscu, Marcel Lutic
Aseara, 05.12.2008, la ora17, a avut loc in Sala Manuscriptum a Bibliotecii "Gh. Asachi" din Iasi, un eveniment de suflet. Doamna profesoara MARIA AGAPI, de la Scoala Normala "Vasile Lupu" Iasi, a lansat albumul PRACTICI DE SANTANDREI, album ce incununeaza sapte ani de munca la un proiect ambitios. Proiectul cu acelasi titlu a adunat de-a lungul timpului valori autentice ale poporului roman, obiecte folosite in gospodariile taranesti, costume populare, icoane, exponate ce au putut fi vazute cel mai adesea in sala de exopzitii a bibliotecii amintite. In fiecare an expozitia a fost insufletita de corurile Scolii Normale (Strop de ler, condus de profesorul Viorel Barleanu si Condorul (condus de regretatul profesor Gheorghe Honciuc), de grupul de copii de la Funny English, pregatit de Dorina Iusca, de formatia de dansuri populare, coordonata de profesoara Maria Bors. Pentru a se observa si mai bine bogatia de evenimente de la o astfel de manifestare, redam mai jos un articol aparut intr-un ziar local:

Practici de Sintandrei
Ieri, la Galeriile de Arta din cadrul Bibliotecii Judetene "Gh.Asachi", a avut loc o manifestare dedicata zilei de Sf.Andrei, in cadrul careia a fost vernisata expozitia "Practici de Sintandrei", care va ramine deschisa cinci zile. Au fost expuse costume populare vechi de o suta de ani si un darac de lina, de doua sute de ani! Elevi ai Scolii Normale "Vasile Lupu" au sustinut un program artistic, cu dansuri rituale tiganesti si populare, precum si o parada de costume populare.
Ziua nu ar fi putut sa treaca neobservata, dat fiind faptul ca Sfintul Andrei este patronul spiritual al tarii, cel care i-a crestinat pe romani. Mai mult, de Sintandrei, vechii daci sarbatoreau Anul Nou. "Este inedita in contextul Iasului si a intregii zone a Moldovei o expozitie de o asemenea amploare. Generatiile tinere au uitat vechile obiceiuri. Am cautat sa readucem in actualitate niste practici atit de vechi si de frumoase", ne-a marturisit dna Catinca Agache, directorul adjunct al Bibliotecii Judetene "Gh.Asachi".
Printre obiectele expuse, incarcate cu o simbolistica deosebita, se numara masa ursitoarelor, colacul lui Andrei, ulciorul cu covasa, papusile-strigoi si bostanii ciopliti. "Noaptea de Sfintul Andrei, numita si «Pazitul usturoiului», abunda de mincare si bautura. Odinioara se preparau bauturi si alimente rituale: covasa, colacul de Andrei, turta", ne-a spus dna Maria Agapi, profesoara la Scoala Normala si organizatorul expozitiei. Majoritatea exponatelor sint lucrari ale elevilor Scolii Normale "Vasile Lupu". "Rolul creativ al copiilor consta in realizarea acestei diversitati de papusi si a sculpturilor in bostani", a adaugat dna Agapi. Doua ateliere de ghicit viitorul la masa ursitoarelor au reprezentat una din atractiile serii. In acest mod practicile rituale au fost reinviate. Coarnele de bour, usturoiul, covasa sint doar citeva dintre «armele» cu care se duce lupta impotriva spiritelor rele.
Auto Auto

Un comentariu:

Elisabeta Stefan spunea...

Va multumim ca ne reinviati valoarea scolii!